ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Nietolerancja glukozy

 nietolerancja glukozy www.pocztazdrowia.plGluten to białko występujące przede wszystkim w pszenicy oraz wielu innych zbożach, może wywoływać reakcję obronną organizmu, który rozpoznaje go jako „najeżdżcę”. Wtedy układ immunologiczny zaczyna wytwarzać przeciwciała, aby w końcu niestety zaatakować sam siebie.

W wyniku tego zostają uszkodzone kosmki jelitowe(cienkie przydatki w jelicie cienkim, odpowiedzialne są za wchłanianie substancji pokarmowych). Nietolerancja glutenu to choroba trzewna, bądź celiakia, to skrajna forma alergii na zboża, dotyczy przede wszystkim dzieci oraz niemowlęta. Powoduje różne stany zapale, co w wyniku prowadzi do wielu poważnych chorób, takich jak np. nowotwory. U osób dorosłych ta dolegliwość jest bardzo trudna do zdiagnozowania, ponieważ nie daje żadnych specyficznych objawów. Może także niespodziewanie pojawić się w okresie dojrzewania, po porodzie, bądź w wyniku wielkiego stresu.

 Objawy nietolerancji glukozy


Bardzo podobne objawy mogą wystąpić w dolegliwościach układu pokarmowego , krwionośnego albo dolegliwościach skórnych. Mogą także objawiać się poprzez nadwagę przy znacznych niedoborach składników odżywczych, ponieważ nadmiar pożywienia jest gromadzony w tkance tłuszczowej, a uszkodzone kosmki jelitowe nie wchłaniają dostarczanych pokarmów.

 Poniżej kilka objawów, które mogą świadczyć o uczuleniu na gluten:

  • niedokrwistość

  • nadwaga oporna na kuracje odchudzające

  • ciągłe zmęczenie, apatia

  • stany depresyjne lub lękowe

  • przerwy w występowaniu miesiączki

  • bóle kości i stawów

  • drętwienie rąk i stóp

  

  

zdj.   pocztazdrowia.pl

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version